داروی ترولیسیتی (Trulicity) جز داروهای تزریقی در افراد دیابتی است که به کنترل قند خون در آن‌ها کمک می‌کند. از این دارو همراه با رژیم غذایی و ورزش برای بهبود کنترل قند خون در بزرگ‌سالان مبتلابه دیابت نوع ۲ استفاده می‌شود. این دارو معمولاً پس از عدم موفقیت سایر داروهای دیابتی درروند درمانی، مورداستفاده قرار می‌گیرد. از این دارو برای درمان دیابت نوع ۱ استفاده نمی‌شود. در این مقاله به بررسی جامع این دارو می‌پردازیم.

اطلاعات مهم در مورد داروی ترولیسیتی

اگر سندرم چندگانه غدد درون‌ریز نئوپلازی تیپ ۲ (MEN 2) یا سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به کارسینوم مدولاری تیروئید (نوعی از سرطان تیروئید) دارید، نباید داروی ترولیسیتی استفاده کنید. اگر دچار کتواسیدوز دیابتی هستید، از این دارو استفاده نکنید (برای درمان با انسولین با پزشک خود مشورت کنید).

این دارو در مطالعاتی که بر روی حیوانات انجام‌شده است، سبب ایجاد تومورهای تیروئیدی یا سرطان تیروئید شده است. معلوم نیست که این اثرات در افراد در حال استفاده از دوزهای منظم این دارو هستند، رخ می‌دهد یا نه. از خطرات ابتلای خود به عوارض جانبی این دارو از پزشک خود سؤال کنید.

درصورتی‌که نشانه‌هایی از تومور تیروئید مانند تورم یا توده در گردن، مشکل در بلع، صدای خفه و یا ضعف در تنفس دارید، به پزشک خود مراجعه کنید.

نکاتی   که باید  قبل از استفاده از این دارو  بدانید

اگر شما به این دارو حساسیت دارید و یا اگر موارد زیر را دارید، نباید داروی ترولیسیتی را مصرف کنید:

• نئوپلاسم اندوکرین چند گانه نوع ۲ ( تورم در غدد)
• سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به کارسینوم مدولار تیروئید (نوعی از سرطان تیروئید)؛
• کتواسیدوز دیابتی (برای درمان با انسولین با پزشک خود تماس بگیرید).

اگر  موارد زیر رادارید، از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف این دارو برای شما بی‌خطر است:

• سابقه پانکراتیت؛
• یک بیماری معده یا روده (به‌خصوص اگر شما همچنین بیماری کلیوی دارید)؛
• بیماری ریفلاکس معده و مری (GERD)  یا هضم آهسته؛
• بیماری‌های کبدی یا کلیوی؛
• اگر شما همچنین از انسولین یا داروهای مصرفی برای درمان بیماری دیابت استفاده می‌کنید،
• اگر بیمار همراه با علائمی مانند استفراغ یا اسهال هستید.

التهاب پانکراس از موارد احتیاط در مصرف داروی ترولیسیتی

معلوم نیست آیا مصرف این دارو سبب آسیب رساندن به جنین خواهد شد یا خیر. در صورت استفاده از این دارو، اگر باردار هستید و یا باردار شدید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

معلوم نیست که آیا این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می‌شود یا اینکه می‌تواند به یک کودک شیرخوار آسیب برساند یا نه. درصورتی‌که در دوران شیردهی قرار دارید، به پزشک خود در این زمینه اطلاع دهید.

این دارو برای مصرف در افراد زیر ۱۸ سال مورد تائید نیست.

نحوه مصرف داروی ترولیسیتی

داروی ترولیسیتی را دقیقاً همان طور که توسط دکتر شما تجویز می‌شود، مصرف کنید. راهنمایی‌های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و براساس آن عمل کنید. پزشک شما ممکن است گاهی اوقات دوز داروی شما  را برای اطمینان برای گرفتن  بهترین نتایج،  تغییر دهد. این دارو  را در مقادیر بزرگتر و یا کوچکتر از مقادیر  توصیه شده مصرف نکنید. این دارو همراه با دستورالعمل‌های لازم برای بیمار برای استفاده‌ای ایمن و مؤثر عرضه می‌شود. اگر سؤالی دارید، از پزشک یا دکتر داروساز بپرسید.

این دارو زیرپوست تزریق می‌شود. به شما نشان داده خواهد شد که چگونه در خانه از تزریق استفاده کنید. اگر متوجه شدید که تزریق را نمی‌توانید به‌خوبی انجام دهید و همچنین به‌خوبی از سوزن استفاده کنید، این دارو را خودتان تزریق نکنید

شما می‌توانید داروی ترولیسیتی را با غذا یا بدون آن مصرف کنید.

این دارو معمولاً تنها یک‌بار در هفته استفاده می‌شود. از دارو این تنها در همان روز در هر هفته که استفاده می‌کنید، استفاده کنید. در صورت نیاز، شما می‌توانید دوز روزانه مصرفی خود را تغییر دهید، اما اجازه دهید حداقل ۳ روز بین استفاده از دو دوز فاصله باشد.

هر بار که تزریق می‌کنید، از جای متفاوتی در شکم، ران یا بازوی خود استفاده کنید. ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی، به شما بهترین مکان‌های بدن را برای تزریق این دارو نشان می‌دهد. دو بار پشت سر هم به یک محل از بدن تزریق نکنید.

روش استفاده از داروی ترولیسیتی

مشکل افت قند خون (هیپوگلیسمی) می‌تواند برای همه‌کسانی که مبتلای به بیماری دیابت هستند، اتفاق بیفتد. علائم این عارضه شامل سردرد، گرسنگی، عرق کردن، تحریک‌پذیری، سرگیجه، حالت تهوع، سرعت‌بالای ضربان قلب و احساس اضطراب یا رعشه (ترمور) است. برای درمان سریع افت قند خون، همیشه یک منبع غنی از قند مانند آب‌میوه، آب‌نبات سخت، کراکر، کشمش یا نوشیدنی همراه داشته باشید.

پزشک شما می‌تواند یک کیت تزریقی اضافی از گلوکاگون تزریقی تجویز کند که در صورت داشتن هیپوگلیسمی شدید و عدم توانایی در خوردن یا نوشیدن کاربرد دارد. اطمینان حاصل کنید که خانواده و دوستان نزدیک شما می‌دانند که چگونه این تزریق را در شرایط اضطراری برای شما انجام دهند.

همچنین باید در مورد نشانه‌هایی از قند خون بالا (هیپرگلیسمی) نظیر افزایش تشنگی یا پر ادراری، تاری دید، سردرد و خستگی مراقب باشید.

سطح قند خون می‌تواند تحت تأثیر استرس، بیماری، جراحی، ورزش، مصرف الکل یا مصرف غذا قرار گیرد. قبل از تغییر دوز یا برنامه دارویی خود، از پزشک خود در این زمینه مشورت بخواهید.

هر قلم تزریقی یک‌بارمصرف یا سرنگ تزریقی فقط برای یک‌بار استفاده است. بعد از یک‌بارمصرف، پس از تزریق دوز دارو حتی اگر مقداری از داروی در آن باقیمانده بود آن‌ها دور بیاندازید. از یک ظرف مخصوص برای دفع بهداشتی سوزن و قلم مخصوص استفاده کنید (safety box). این ظرف را در دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگه‌دارید.

مصرف داروی ترولیسیتی تنها بخشی از یک برنامه کامل درمانی است که ممکن است شامل رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن، آزمایش منظم قند خون و مراقبت‌های ویژه پزشکی باشد. دستورالعمل‌های پزشک خود را در این زمینه با دقت پیگیری کنید.

قلم تزریقی یا سرنگ‌های پرشده را در یخچال و فریزر دور از نور نگهداری کنید. هر Trulicity استفاده‌شده را قبل از تاریخ انقضا که بر روی برچسب دارویی وجود دارد، دور بیندازید. شما همچنین ممکن است برای مدت ۱۴ روز قبل از مصرف، قلم تزریقی یا سرنگ را قبل از تزریق در دمای اتاق ذخیره کنید.

داروی ترولیسیتی را فریز نکنید و اگر دارو یخ‌زده باشد دارو را دور بیندازید.

چه اتفاقی می افتد اگر شما مصرف یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟

اگر دوز بعدی شما ۳ روز یا بیشتر فراموش شد، به‌زودی به‌محض یادآوری دوز ازدست‌رفته را مصرف کنید. اگر دوز فراموش‌شده شما کمتر از ۳ روز باشد، نیازی به مصرف دوز جایگزین نیست. از مقدار اضافی از داروها برای جبران دوزهای فراموش‌شده استفاده نکنید.

اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنید، چه اتفاقی می افتد؟

با مراقبت‌های پزشکی اورژانس و یا کمک‌های اضطراری برای مسمومیت، تماس بگیرید.

علائم مصرف بیش‌ازحد این دارو ممکن است شامل تهوع شدید و استفراغ باشد.

در هنگام مصرف این دارو باید از چه مواردی اجتناب کنید؟

هرگز یک‌قلم تزریق یا سرنگ تزریقی را با شخص دیگری به اشتراک نگذارید، حتی اگر سوزن تغییر کرده باشد. به اشتراک‌گذاری قلم تزریق یا کارتریج می‌تواند بیماری‌هایی مانند هپاتیت یا اچ آی وی را از یک فردبه‌فرد دیگر منتقل کند.

عوارض جانبی داروی ترولیسیتی

اگر شما نشانه هایی از یک واکنش آلرژیک به داروی ترولیسیتی مانند : راش پوستی یا کهیر ( با یا بدون تب یا درد مفاصل ) ؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو ، را مشاهده کردید، با اورژانس پزشکی تماس بگیرید.

اگر موارد زیر را مشاهده کردید، فورا به پزشک خود اطلاع دهید :

• علائم التهاب پانکراس (پانکراتیت) مانند درد شدید در قسمت فوقانی معده فوقانی که به سمت پشت شما گسترش می‌یابد، تهوع و استفراغ و بالا بودن ضربان قلب؛
• نشانه‌های تومور تیروئیدی مانند تورم یا توده در گردن، بلع مشکل، صدای خفه و یا احساس تنگی نفس؛
• علائم قند خون پایین مانند سردرد، گرسنگی، ضعف، عرق کردن، سردرگمی و گیجی، تحریک‌پذیری، سرگیجه، بالا بودن ضربان قلب، یا احساس خفگی؛
• نشانه‌های یک مشکل کلیوی مانند کمی ادرار یا عدم توانایی در دفع ادرار، ادرار کردن دردناک و دشوار، تورم در پاها یا مچ پا شما؛ احساس خستگی یا کمبود نفس.

عوارض جانبی شایع این دارو عبارت اند از:

• درد معده، سوء هاضمه؛
تهوع، اسهال، استفراغ؛
از دست دادن اشتها.

 

این یک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد  دیگری  ممکن است رخ  دهد. برای توصیه‌های پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت  مشاهده عوارض جانبی به FDA این موارد را گزارش کنید.

چه داروهایی مصرف این دارو را تحت تاثیر قرار می دهند؟

بعضی از داروها می‌توانند بر میزان تأثیر داروی ترولیسیتی بر کنترل قند خون خود شما اثر منفی بگذارند.

به پزشک خود در مورد تمام داروهای مصرفی خود چه داروهایی که شروع یا مصرف آن را متوقف کرده‌اید، به ویژه موارد زیر، اطلاع دهید:

• تمام داروهایی را که برای کنترل بیماری دیابت استفاده می‌کنید؛
• تمام داروهایی که از طریق خوراکی مصرف می‌کنید.

 این یک لیست کامل از واکنش های احتمالی با این دارو نیست. مصرف هم‌زمان بسیاری از داروها می‌تواند با مصرف این دارو تداخل ایجاد کند. این داروها شامل داروهای تجویزی یا بدون نسخه، ویتامین‌ها و محصولات و داروهای گیاهی است.

مصرف این دارو می‌تواند هضم و جذب شمارا کند کند و برای بدن شما ممکن است زمان بیشتری برای جذب هرگونه دارو که شمارا از طریق خوراکی مصرف می‌کنید، نیاز باشد.

به مراقبین سلامت خود در مورد تمام داروهای مصرفی خود چه داروهایی که شروع یا مصرف آن را متوقف کرده‌اید، اطلاع دهید.

منبع مقاله Drugs.com

این مقاله به‌طور اختصاصی توسط گروه نویسندگان مجله قرمز ترجمه‌ و تألیف شده است.