در این مطلب، به بررسی داروی ستیریزین که نام تجاری آن Zyrtec است، پرداخته می‌شود. ابتدا به معرفی این دارو و اطلاعات مهم درباره ی آن می‌پردازیم و سپس نحوه ی مصرف و عوارض جانبی ستیریزین را بیان می‌نمائیم.

معرفی دارو

ستیریزین یک نوع آنتی هیستامین است که هیستامین های بدن که به طور طبیعی وجود دارند را کاهش می‌دهد. هیستامین، منجر به ایجاد علائمی مانند عطسه، خارش، آبریزش از بینی و چشم می‌شود. از ستیریزین برای درمان علائم سرماخوردگی و یا آلرژی (عطسه، خارش، آبریزش از بینی و چشم) استفاده می‌گردد. همچنین برای درمان التهاب و خارش ناشی از کهیر نیز به کار می‌رود. این دارو ممکن است برای درمان موارد دیگری نیز مصرف شود.

 اطلاعات مهم درباره ی ستیریزین

ستیریزین ممکن است باعث ایجاد عوارضی شود که در قدرت تفکر یا واکنش نشان دادن شما اختلالاتی ایجاد کند. بنابراین اگر رانندگی می‌کنید یا قصد دارید کاری را انجام دهید که نیاز به هوشیاری زیادی دارد، مراقب باشید.

از نوشیدن الکل خودداری کنید؛ چرا که ممکن است باعث تشدید عوارض جانبی این دارو گردد.

اگر معمولاً از دارو های دیگری استفاده می‌کنید که خواب آور هستند (مثل دارو های آلرژی یا سرما خوردگی، داروهای ضد درد و از نوع مخدر، قرص های خواب، شل کننده های عضلات، دارو های تشنج و افسردگی یا اضطراب)، به دکتر خود اطلاع دهید؛ چرا که مصرف این دارو ها به همراه ستیریزین باعث می‌شوند شما خواب آلوده تر شوید.

در صورتی که علائم شما بهبود پیدا نکرد، بدتر شد و یا این که با دچار تب شدید، به دکتر خود اطلاع دهید.

ستیریزین برای بهبود آلرژی

نکات مهمی که قبل از مصرف ستیریزین باید رعایت کرد

چنانچه نسبت به ستیریزین حساسیت دارید، بهتر است آن را مصرف نکنید.

قبل از استفاده از این دارو، هر گونه دارویی که مصرف می‌کنید را به دکتر خود اطلاع دهید و چگونگی شرایط سلامت خود را به وی توضیح دهید.

به نظر نمی‌رسد که استفاده از این دارو برای جنین خطرناک باشد؛ به هر حال، در طول دوره‌ی درمان در صورتی که باردار هستید و یا قصد بارداری دارید، به دکتر خود اطلاع دهید.

ستیریزین ممکن است در شیر مادر نفوذ پیدا کرده و باعث آسیب به نوزاد شود؛ بنابراین اگر در دوران شیردهی قرار دارید، قبل از مصرف این دارو با دکتر خود مشورت کنید.

افراد مسن، احتمال دارد نیاز کمتری نسبت به میزان معمولِ مصرف ستیریزین داشته باشند. طبق دستور العمل پزشک خود عمل نمائید.

نحوه مصرف

ستیریزین را طبق تجویز پزشک مصرف کنید و قبل از مصرف، تمامی مواردی که روی جلد این دارو نوشته شده است را به دقت مطالعه نمایید. همچنین از مصرف دوز بیشتر از مقداری که برای شما تجویز شده است، خودداری کنید و فقط در همان دوره ی زمانی که برای شما تجویز شده، آن را مصرف کنید.

شما می‌توانید قرص ستیریزین را به همراه غذا و یا بدون آن مصرف کنید.

قرص جویدنی آن را، قبل از این که قورت دهید به طور کامل بجوید.

چنانچه بهبودی در علائم شما مشاهده نشد و یا این که علائم شما بدتر شدند، یا این که دچار تب شدید، به پزشک اطلاع دهید.

دارو را در دمای اتاق نگهداری کرده و دور از گرما و رطوبت قرار دهید.

مصرف بیش از اندازه یا کمتر از میزان لازم

اگر یک بار مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض اینکه به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اما چنانچه زمانِ به یادآوری شما، بسیار نزدیک به زمانِ مصرفِ بعدی بود، برای جبرانِ دوز فراموش شده، قرص دیگری را مصرف نکنید. فقط در نوبت بعدی، ستیریزین را مصرف کنید.

چنانچه بیشتر از میزان مورد نیاز، این دارو را مصرف کردید، به موارد اورژانسی در مورد مصرف زیاد این دارو مراجعه کنید و یا از پزشک کمک بگیرید. نشانه های مصرف بیش از اندازه‌ی ستیریزین شامل عصبی شدن، احساس بی قراری، و سپس احساس خواب آلودگی است.

آشنایی با داروی ستیریزین

در دوران مصرف ستیریزین، از چه مواردی باید اجتناب کرد؟

یادآوری می‌گردد که اگر معمولاً از دارو های دیگری استفاده می‌کنید که خواب آور هستند (مثل دارو های آلرژی یا سرما خوردگی، داروهای ضد درد و از نوع مخدر، قرص های خواب، شل کننده های عضلات، دارو های تشنج و افسردگی یا اضطراب)، به دکتر خود اطلاع دهید؛ چرا که مصرف این دارو ها به همراه ستیریزین باعث می‌شوند شما خواب آلوده تر شوید.

ستیریزین ممکن است باعث ایجاد عوارضی شود که در قدرت تفکر یا واکنش نشان دادن شما اختلالاتی ایجاد کند. بنابراین اگر رانندگی می‌کنید یا قصد دارید کاری را انجام دهید که نیاز به هوشیاری زیادی دارد، مراقب باشید.

از نوشیدن الکل خودداری کنید؛ چرا که ممکن است باعث تشدید عوارض جانبی این دارو گردد.

عوارض جانبی

اگر هر گونه علائم آلرژیکی نسبت به این دارو – شامل کهیر، به دشواری نفس کشیدن، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو – در خود مشاهده کردید، حتماً به دکتر اطلاع دهید.

اگر هر گونه از عوارض جانبی خطرناک زیر را داشتید، بلافاصله مصرف ستیریزین را قطع کرده و به دکتر خود اطلاع دهید:

  • ضربان قلب تند، ناهمگون و غیر متوازن؛
  • ضعف، لرزش (لرزشی که غیر قابل کنترل است)، یا مشکلات خواب (بی خوابی)؛
  • احساس بی قراری شدید، بیش فعالی؛
  • گیجی و سردرگمی؛
  • مشکلات در دید؛
  • ادرار نکردن یا ادرار کمتر از معمول داشتن؛

عوارض جانبی کم خطرتر در اثر مصرف داروی ستیریزین عبارت است از:

  • سرگیجه، خواب آلودگی؛
  • احساس خستگی؛
  • خشک شدن دهان؛
  • گلو درد، سرفه؛
  • حالت تهوع، یبوست؛
  • سردرد؛

البته لازم است ذکر شود که ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز در صورت استفاده از این دارو رخ دهد. چنانچه موارد دیگری را مشاهده نمودید، به دکتر خود اطلاع دهید.

عوارض ستیریزین

تاثیر داروهای دیگر بر ستیریزین – تداخل های دارویی

داروهایی هستند که ممکن است با ستیریزین تداخل داشته باشند. در مورد مصرف هر گونه داروی تجویزی یا بدون نسخه، ویتامین ها، داروهای گیاهی، مواد معدنی و همچنین دارو هایی که توسط سایر پزشکان برای شما تجویز شده است، به دکتر فعلی خود اطلاع دهید. مصرف داروی جدیدی را بدون اطلاع دکتر خود شروع نکنید.

ترجمه ی اختصاصی مجله قرمز

منبع : drugs.com

  • اگر این مطلب برای شما دوست گرامی مفید بود، پیشنهاد می‌شود به بخش معرفی دارو ها در قسمت سلامت مراجعه کنید.