لباس‌های پنبه‌ای که تحت عنوان لباس نخی هم شناخته می‌شوند از الیاف طبیعی گیاه پنبه تهیه می‌شوند. پارچه‌های نخی و پنبه‌ای را همه جا می‌توانید ببینید از ملحفه‌های روی تخت گرفته تا تیشرت و پیراهن محبوب شما و حتی لباس‌های زیر. بادوام بودن، قابلیت تنفس و راحتی این پارچه را به یکی از پرکاربردترین پارچه‌ها در صنعت مد تبدیل کرده است. کاربرد زیاد این نوع پارچه باعث شده است که نگهداری درست از آن اهمیت بیشتری داشته باشد. شما باید بدانید که چطور از لباس نخی و پنبه‌ای خود (که از این به بعد آن را با عنوان نخی اطلاق خواهیم کرد) نگهداری کنید تا عمر طولانی‌تری داشته باشند. در ادامه نیز با روش‌های پاک کردن لکه روغن و چربی از روی لباس آشنا می‌شوید.

اصول شستشوی لباس نخی

نکته مثبت در مورد پارچه تخی این است که شما همیشه می‌توانید آن را در ماشین لباسشویی و با آب گرم بشویید. البته اگر نگران آب رفتن یا رنگ دادن لباس هستید دمای آب را حدود سی درجه انتخاب کنید و از پودر یا مایع شوینده باکیفیت با خاصیت لکه بری در دمای پایین استفاده کنید. اگر لباس شما صددرصد پنبه است و احتمال آب رفتن آن بالا است می‌توانید آن را با دست بشویید که البته ضرورتی برای این کار وجود ندارد چون الیاف پنبه بادوام هستند و تا زمانی که دمای آب را ملایم و متوسط انتخاب کنید آسیبی نخواهند دید. برای حوله و ملحفه نخی که نیاز به بهداشت و تمیزی بیشتری دارند دمای آب را بالاتر و بین ۳۰ تا ۴۰ درجه انتخاب کنید. البته اگر اگر فردی در منزل بیمار است و ملحفه‌ها و حوله‌ها آلوده شده‌اند می‌توانید دما را تا ۶۰ درجه سانتیگراد هم بالا ببرید تا میکروب‌ها و باکتری‌ها به طور کامل از بین بروند. اما برای شستشو در دمای بالا حتما از شوینده‌های غیربیولوژیکی استفاده کنید چون شوینده‌های آنزیم‌دار در دمای بالا به خوبی عمل نمی‌کنند.

روش صحیح مراقبت و لکه بری از لباس نخی

از آنجایی که لباس نخی جزو محبوب‌ترین و پرکاربردترین لباس‌ها است بنابراین احتمال آلوده شدن آن نیز به مواد مختلف بیشتر است و برای نگهداری صحیح از آن و افزایش عمر آن، شما باید روش درست لکه بری لباس نخی را بدانید. اما بهترین راه برای پاک کردن لکه روغن یا لکه جوهر از یک تیشرت سفید نخی چیست؟

پاک کردن لکه روغن از لباس نخی: اگر لکه روغن یا مواد چرب روی لباس نخی شما ایجاد شده است قبل از اقدام به لکه بری ابتدا از مایع ظرفشویی استفاده کنید. این مایع را به آرامی روی محل لکه بمالید و چند دقیقه به همین حالت بگذارید. حال برای پاک کردن لکه ابتدا برچسب مراقبتی لباس را به دقت بخوانید و از بالاترین دمایی که در آن ذکر شده است برای شستن لباس در ماشین لباسشویی استفاده کنید. اگر لکه از بین نرفت لباس را خشک نکنید و مجددا این فرآیند را تکرار کنید. اگر روشی تخصصی‌تر برای پاک کردن لکه روغن از لباس نخی نیاز دارید این مقاله را تا انتها بخوانید.

پاک کردن لکه جوهر از لباس نخی: اگر لباس نخی شما به لکه جوهر آلوده شده است ابتدا دو عدد دستمال کاغذی یا حوله کاغذی (یا حوله سفید تمیز معمولی) بردارید و زیر و روی لکه جوهر بگذارید و فشار دهید تا جوهر اضافی جذب شود. دستمال را روی لباس نمالید چون لکه را گسترده‌تر و پاک کردن آن را مشکل‌تر خواهد کرد. اگر لکه جوهر برپایه آب است از کمی پودر شوینده محلول درآب استفاده کنید و آن را روی محل لکه بمالید. اگر لکه برپایه روغن است از الکل ایزوپروپیل یا اسپری مو استفاده کنید تا پایه آن حل شود و راحت‌تر پاک شود. در حالتی که لباس هنوز خیس است آن را در ماشین لباسشویی (به تنهایی) بشویید و قبل از این که از پاک شدن لکه مطمئن نشده‌اید لباس را خشک نکنید.

روش صحیح نگهداری، شستشو و لکه بری لباس نخی و پنبه‌ای

پاک کردن لکه روغن و چربی از روی لباس

ما هر روز هنگام آشپزی یا غذا خوردن و یا کارهای دیگر با مواد روغنی و چرب سر و کار داریم و این مواد چرب می‌توانند لکه روغن و چربی روی لباس‌های ما به جا بگذارند. حتما شما هم لکه‌های روغن را روی لباس تجربه کرده‌اید و می‌دانید که این لکه‌ها برخلاف آن که راحت اتفاق می‌افتند راحت پاک نمی‌شوند و اگر درست با آن‌ها برخورد نکنید ممکن است برای همیشه روی لباس باقی بمانند و هرگز پاک نشوند. اما لازم نیست نگران باشید، لکه روغن و چربی را حتی از روی ظریف‌ترین پارچه‌ها و لباس‌ها هم می‌توان پاک کرد به شرطی که روش درست این کار را برای هر نوع پارچه و لباس به کار ببرید.

پاک کردن لکه چربی از روی لباس‌های نخی

همان طور که گفتیم لباس‌های پنبه‌های بسیار بادوام هستند و به همین دلیل در لباس‌ها و منسوجات روزمره مود استفاده قرار می‌گیرند چون می‌توان آن‌ها را در بالاترین دما و با قوی‌ترین شوینده‌ها شست. پس اگر لباس پنبه‌ای و نخی روزمره شما به لکه روغن آلوده شده است نگران نباشید. شما می‌توانید بدون آسیب زدن به لباس لکه را پاک کنید. تنها چیزی که برای این کار نیاز دارید یک حلال مناسب است که ساختار چربی را بشکند و کار پاک کردن لکه را آسان‌تر کند. این حلال می‌تواند الکل ایزوپروپیل و یا همان استونی باشد که برای پاک کردن لاک ناخن به کار می‌برید. حلال را پشت لکه (و نه روی آن) بزنید و با یک دستمال تمیز آن را فشار دهید تا چربی را به سمت بیرون الیاف لباس نخی هل دهد. اگر این کار را برعکس انجام دهید چربی بیشتر جذب الیاف می‌شود و پاک کردن آن مشکل خواهد شد. البته قبل از انجام این کار کمی از حلال را روی قسمت کوچکی از لباس که مشخص نیست تست کنید تا مطمئن شوید این ماده به بافت و رنگ لباس صدمه نمی‌زند. سپس لباس را با آب گرم آبکشی کنید و مطابق دستورات نوشته شده در برچسب مراقبتی لباس آن را بشویید. خواهید دید که لباس شما مثل روز اول تمیز شده است و هیچ اثری از لکه چربی و بوی آن هم باقی نمانده است.

پاک کردن لکه روغن از روی لباس‌های الیاف مصنوعی

پارچه‌های الیاف مصنوعی هم مانند پارچه‌های نخی بادوام هستند اما در مورد برخی از انواع الیاف مصنوعی لازم است که دقت کافی به خرج دهید تا از خراب شدن هنگام لکه بری لباس پیشگیری کنید. برخی از الیاف مصنوعی در مقابل برخی حلال‌ها و دمای بالا واکنش مناسبی از خود نشان نمی‌دهند بنابراین بهترین روش برای پاک کردن لکه چربی از این نوع لباس‌ها استفاده از شوینده مناسب است. کمی پودر رختشویی یا مایع رختشویی با قابلیت لکه بری بالا را در آب حل کنید و لباس را به مدت سی دقیقه داخل آن قرار دهید. سپس آن را آبکشی کرده و با روش معمول که روی برچسب مراقبت لباس هم درج شده است آن را بشویید.

لباس نخی

پاک کردن لکه روغن از روی لباس‌های ظریف

اگر لباس‌های ظریف و حساس شما مثل لباس مجلسی ابریشم یا ژاکت پشم به لکه روغن آلوده شود نگران نباشید. حتی در این موارد هم می‌توان لکه را به سادگی برطرف کرد. گام اول ین است که تا حد ممکن روغن و چربی را از الیاف لباس جذب و جدا کنید. پودرهای جاذب مثل پودر تالک یا جوش شیرین چنین خاصیتی دارند و هیچ آسیبی هم به لباس وارد نمی‌کنند. پودر را روی محل لکه بریزید و یک شب به همان حال باقی بگذارید و صبح با برس آن را تمیز کنید. سپس لباس را در دمای سی درجه با یک شوینده ملایم و مناسب با دست یا ماشین لباسشویی (بسته به توضیحاتی که روی برچسب مراقبتی لباس درج شده است) بشویید و ببینید که هیچ اثری از لکه باقی نمانده است.

اگر این مقاله مورد توجه شما قرار گرفت می‌توانید مقالات مشابه را در بخش دنیای مد در مجله قرمز شاخه مراقبت از لباس مطالعه کنید. انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

منبع: Persil (ترجمه‌ و تألیف اختصاصی توسط مجله قرمز)